onsdag 16 maj 2012

Blå himmel, mozzarella och falska eurosedlar


Att producera falska pengar är en stor inkomstkälla för delar av den italienska maffian. 500 euron är favoriten bland narkotikahandlare världen över och falska euro utgör en del av deras affärsverksamhet. Ibland köper invandrare från Afrika och Latinamerika medvetet falska euro för att löpa hus i sina hemländer. Falskmyntarnas huvudstad ligger i Giugliano i Kampanien. Där pågår en ständig katt-och-råtta-lek med poliser och sedeltryckare, vars olagliga produkter är så konstfärdiga att till och med polisen är imponerad. När polisen gjorde en räd mot några av verkstäderna i trakten av Giugliano och i Kalabrien längre söderut i januari 2009 genomsökte de 162 ställen och grep 109 personer samt beslagtog ett berg av olagliga sedlar och utrustning.
Trots denna räd, som var den största på många år, fortsätter tillverkningen, enligt överste Gentili. Sedeltryckning är en tradition – precis som vintillverkning, keramik, tyger och andra hantverk som Italien är känt för – som ofta går i arv från far till son.
Läs artikeln i The New York Times: ”In Southern Italy, Fake Euros That Even the Police Admire”, läs den här, översatt i Tempus nr 19 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar