måndag 28 maj 2012

Mördaren Mladic inför domstol

Av alla de män som knyts till de brutala övergreppen under kriget i Bosnien är det ingen som är så avskydd som Ratko Mladic, den Bosnienserbiske före detta militäre befälhavaren. Förra veckan ställdes han inför domarna i den speciella tribunalen för det forna Jugoslavien i Haag. Mladic, som greps i maj 2011, åtalas för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och två folkmord – det ena den etniska resningen – Mladic ledde bland annat belägringen av Sarajevo i 44 månader – och den andra massakern i Srebrenica som inträffade under krigets kulmen. Då körde han över en liten FN-kontingent varefter man förde bort alla kvinnor och flickor och sedan dödade 8000 obeväpnade män och pojkar.
Fyra av Mladics medarbetare och högt uppsatta officerare avtjänar redan livstids fängelsestraff.
I en annan rättssal dömdes för en tid sedan Liberias före detta president, Charles Taylor, skyldig till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Sierra Leone.
Läs artikeln i The New York Times: ”Former Bosnian Serb General Hears Indictment, and Insults, as Trial Opens”, läs den här, översatt iTempus nr 21
Tidigare blogg om Ratko Mladic: 09-10-10 Den serbiske massmördaren och krigsförbrytaren Mladic.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar