söndag 20 maj 2012

Kaos i ökensanden


I stora delar av Sahel söder om Sahara råder anarki. I Mali kämpar kuppmakare mot den förra regimens anhängare, och i norr har tuareger och islamister utropat en stat.
Det västafrikanska statsförbundet Ecowas regeringschefer samlades i ett katastrofmöte, därför att just Mali, som länge var en demokratisk förebild, hade förfallit i kaos. Två tredjedelar av ökenlandet kontrolleras inte av regeringen, och till och med i huvudstaden har kuppmakarna svårt att hålla ställningarna.
Det är inte bara Mali som har förvandlats till en häxkittel. Samma kaos råder i stora delar av regionen. Tuaregrebeller har i norra Mali utropat en egen stat kallad Azawad i samarbete med den islamistiska gruppen Ansar al-Din, som samarbetar nära med al-Qaida i Islamiska Maghreb. I stora landområden härskar banditgäng, som tjänar miljoner på kidnappningar och narkotika- och vapensmuggling. Ofta är det omöjligt att veta vem som är tuareg, terrorist eller bandit.
Det var just därför som maliska soldater lojala mot kapten Amadou Sanogo (bild vänster) gjorde en kupp 21 mars mot den mångårige presidenten, Amadou Touré (bild höger). De revolterade för att förbättra sin förtvivlade situation i kampen mot tuareger och islamister. Touré hade före kuppen beskyllt militären för ”oduglighet i kampen mot den islamistiska terrorismen.”
Men hittills har kuppmakarna bara uppnått motsatsen till vad de eftersträvade. Bara några få dagar efter det att Touré hade störtats, invaderade tuareger och Ansar al-Din-krigare städerna Gao och Timbuktu med terrängfordon och svarta fanor. De kontrollerar fortfarande dessa städer. I och med att den maliska statsmakten retirerade blev ett område i Sahara och Sahel, en yta fyra gånger så stor som Frankrike, helt oregerligt över en natt. Islamisterna rör sig sedan dess nästan obehindrat på en yta som sträcker sig från Tindouf i västra Algeriet till gränsen mellan Libyen och Tchad och i söder till norra Nigeria.
Övriga bilder: 3. Islamists near Timbuktu stand guard last month as they prepared to hand over a hostage from Switzerland och 4. Exempel på varutransport i norra Chad.
Läs artikeln i Der Spiegel: ”Disaster in the Sahel: Fighting in Mali Adds Chaos to Troubled African Region”, läs den här, översatt i Tempusnr 20 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar