tisdag 22 maj 2012

Paradisoffer


Paradisoffer är Kristina Ohlssons fjärde och senaste roman. Den är lite annorlunda än de tre tidigare men minst lika bra. Alla måste älska Eden Lundell. Hoppas att hon återkommer även i nästa bok.
Paradisoffer handlar fortfarande om kriminalkommissarie Alex Recht och hans medarbetare Fredrika Bergman. Men här har vi fått en ny huvudperson, Eden Lundell, högsta chef SÄPOs kontraterrorismenhet, som tidigare arbetat för MI5 och verkar ha väldigt många hemligheter. och Alex son Erik Recht spelar också en avgörande roll. Boken utspelar sig nnder två intensiva dygn.
Platsen är ett Stockholm märkt av terror. Inte bara den verkliga självmordsbombaren på Drottninggatan, utan en rad bombhot runt om i staden, varav ett mot Rosenbad. Sverige har fått en ny justitieminister, Muhammed Haddad och han ska delta i en väldigt uppmärksammad debatt om invandring.
Varifrån kommer vreden ifrån som får unga människor att bli självmordsbombare? Ta till våld för att få andra människor att göra som de ville?
Hur kommer den utvisningshotade algeriern in i bilden? Och varför nämns just Tennyson Cottage, när det finns större och mer ökända fängelser?
En syster och en bror, en kvinna och hennes kärlek. Oupplösliga band och en desperat handling. På ett sätt så enkelt, på flera andra helt obegripligt.
Recension: Fru Es böcker.
Kulturbloggen: ”tar raka vägen till filmsuccé, men är inte den litterärt bästa i serien”. Piratförlaget.
Nu har jag läst tre av hennes fyra böcker. Tusenskönor från 2010 återstår. Den sparar jag till sommarens bussturer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar