torsdag 24 maj 2012

Spionen

Jan Mårtenson är tillbaka med en ny bok om Johan Kristian Homan, antikhandlaren i Gamla stan. I Spionen dras Homan in i ett drama där han inte vet vem som är vän eller fiende.
Anders Molins familjeliv och lovande diplomatkarriär har gått i spillror. Nu anklagas han dessutom för att ha arbetat som spion för ryssarna och vänder sig desperat till Johan Kristian Homan för hjälp.
Men Homan har egna problem. Ett studentjubileum får ett katastrofalt slut när en klasskamrat mördas och Homan plötsligt utpekas som mordmisstänkt.
Spionen är Jan Mårtensons bok från 2007 och en av de sex jag hade kvar att läsa av de 39 han har skrivit sedan starten 1971 med ”Telegrammet från San José”.
Homan dras in i ett drama där det förflutna, vare sig det handlar om spioneri under kalla kriget eller om ett brutalt mord, måste hållas hemligt till varje pris. Och Anders Molin – är han verkligen så oskyldig som han hävdar?
Boken är verkligen inte någon höjdare. Lite väl mycket den här gången om gamla militära hemligheter från det kalla krigets tid. Rysk spionageverksamhet före och efter kalla kriget.
Som vanligt har Internet och Wikipedia varit en omfattande källa för Mårtenson. Ger långa texter och förbättrar inte innehållet.
Jan Mårtenson, född 1933 och bosatt i Stockholm, började sin långa framgångsrika karriär som diplomat 1960. Han har bland annat varit chef för kungens kansli, biträdande generalsekreterare i FN, chef för FN:s Europakontor i Genève och ambassadör i Schweiz.
Hemsida för Mårtensons böcker om antikvitetshandlaren Johan Homan. Mårtensons senaste bok – hans 40:e! – heter Mord i blått och kommer ut i april 2012.
Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:
Dödligt svek, 12-04-01,  Safari med döden, Mårtensons bästa på länge, 11-07-27, Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07,Dödssynden, 08-09-19
Allt om Jan Mårtensons böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar