måndag 2 juli 2012

Ointressant flickbok


Jag läste en recension i Trelleborgs Allehanda (på Webben i systertidningen Kristianstadsbladet) av Silvia Avallone nyutkomna debutbok “Stål”, beställde den på biblioteket och nu har jag läst den. Det vill säga den första tredjedelen sedan hamnade den i “soptunnan”. Om jag ska läsa en bok måste det finnas åtminstone en av ingredienserna spänning, ny information och humor. I denna bok finns ingenting av detta.
Vad gäller information får man sina fördomar bekräftade vilket väl beror på att det inte är några fördomar.
Att män slår sina fruar, vaktar egoistiskt och maktfullkomligt över sina döttrar, machoskenet måste upprätthållas. Unga män ägnar sig åt kriminalitet för att skaffa “snabba cash” och bli hjältar och imponera på unga kvinnor. Att HBT-personer inte kan förvänta sig acceptans i Milanotrakten i norra Italien.
Och att författarna gärna skyller alla missförhållanden på “samhället” och tar ansvaret för sitt beteende ifrån individerna.
Silvia Avallone (född 1984) debuterade med romanen “Stål”, som väckte stor uppmärksamhet i Italien och nominerades till Italiens finaste litterära pris, Premio Strega. Boken har sålt över 250 000 ex i hemlandet och blivit en bästsäljare i Frankrike och Nederländerna. Hon bor idag i Bologna och är verksam som poet och performanceartist.
Lite om innehållet finns att läsa här.
Recensioner:
Paulina Helgesson i Svenska Dagbladet: “Långt från klichéernas Toscana
Åsa Beckman i DN: “En mörk, förtvivlad och vacker berättelse
Ulf Eriksson i GP: “Silvia Avallone skildrar en ungflicksvärld vars hierarkier liknar gangstervärlden“.
Åsa Linderborg i Aftonbladet: “Hårt som stål

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar