onsdag 18 juli 2012

Ingrid Hedströms senaste

Ingrid Hedströms senaste Rekviem i Villette som kom 2012, jag har läst hennes debutbok Lärarinnan i Villette tidigare.
Hon börjar påminna om en ny, nu kvinnlig, Håkan Nesser, särskilt hans senast böcker, som en lång startsträck med en stor mängd människor inblandade, ibland svåra att hålla reda på. Det är arbetssamt att nå fram till bokens sista tredjedel. Men då får man belöningen genom att allt mer spännande upplösning där alla bitarna faller på plats.
Hösten 1983 hittas en ung kvinna mördad i en sovkupé på nattåget mellan Milano och Bryssel. Bredvid henne ligger ett litet spädbarn – en pojke. Senare på hösten mördas flera unga mammor i Bryssel. Ett av mordoffren bor i ett studenthem. Ingen av de övriga som bor i huset verkar närmare känna den mördade kvinnan. Hennes barn tas om hand av myndigheterna och adopteras bort. I samma hus bor den unga juridikstuderande Martine Poirot. Hon intresserar sig för fallet och följer polisens arbete. Via sin bror kommer hon i kontakt med undersökningsdomaren som har hand om mordet, och vid en middag passar hon på att diskutera det med honom. När undersökningsdomaren omkommer i en olycka läggs fallet i princip ner.
Tolv år senare kommer en ung flicka till privatdetektiven Julia Wastia och vill att hon tar reda på vem hennes föräldrar är. Julia har tidigare varit notarie till undersökningsdomare Martine Poirot. Martine utreder ett fall där tre personer hittats döda i ett garage. Allt tyder på självmord men när Martine får ett brev som den döda kvinnan skrivit tar det hela en ny vändning. Martine och Julia arbetar med sina fall och det visar sig så småningom att spåren leder mot samma mål.
Ingrid Hedströms hemsida.
Det finns en personlista bifogad, tyvärr finns den längst bak och inte som i gamla klassiska deckare från 1940-60 talet, före texten, där där man behövde dem.
Ett försök att reda ut de många trådarna i Ingrid Hedströms senaste kriminalroman Rekviem i Vilette.
Här finns en samling nyare svenska deckare som jag läst eller håller på att läsa.
Recensioner:
Nisse Scherman i DAST: ” Men Ingrid Hedström befäster sin plats som en av de allra bästa deckarförfattarna i landet…en av de fem bästa utan tvekan.
Jan Arnald i DN: “Det går att göra riktigt lyckade pusseldeckare i dagar som dessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar