torsdag 16 augusti 2012

Bedårande countrymusik


I går var det höststart för Vänskapsföreningen Sverige – Tyskland i Trelleborg. Första styrelsemötet efter sommaren. Ordförande Monica Rosenqvist ledde mötet med den äran. Det blev mycket diskussioner kring höstens aktiviteter. Främst en busstur den 22 september till Rügen. Den 23 oktober blir det ett medlemsmöte med föredrag av Per Rodahl om Svenska Pommern på programmet och den 27 november “Julfest” där pensionärskören “Glädjespridarna” underhåller.
På kvällen blev det konsert i Församlingshemmet. Som den sista sommarkonserten i Trelleborgs kyrka arrangerade Söderslätts Countryfestival en konsertkväll som en försmak inför den stundande Countryfestivalen.
Medverkade gjorde de lokala förmågorna countrysångerska Carina Gunnarsson och gitarristen Simon Böös men de som gav den stora upplevelsen var countrygruppen “Tall Dark Strangers”.
Jonas Frank Jirhamn, störst och äldst, Brita Björs från Järvsö i Hälsingland, med sång, inspirerande mellanprat och ett otroligt engagerat kroppsspråk, Max Tellving på bas med stor inlevelse och Hanna Grahm på fiol. Alla mästerliga av hög klass. Medryckande rytmer och stor variation i låtvalet. Klassisk country varvat med Gospel Plow och andra amerikanska religiösa folksånger.
Jag stod upp och applåderade, och fick många med mig, stående ovationer. Har alltid älskat countrymusik men gårdagens gav upplevelser som aldrig förr, gick direkt till hjärtat.
En tidig artikel – innan bandet hittade fiolvirtuosen Hanna Grahm – finns i kulturtidskriften Tidskrift.nu.
Hanna Grahm på Facebook, “outbildad men engagerad förskolepedagog på Äppellundens waldorfförskola”.
Brita Björs på Facebook, “Finabrita” på Myspace, Jarrsestinta i själ och hjärta, nu i exil i glada Malmö. Lill-Babs stipendiat. En kort snutt från “I huvudet på Brita Björs“-konserten i Malmö på Café Glassfabriken, 50 års jubileet, 1961 då Lillbabs sjöng “April, april” i Eurovision.
Söderslätts Countryfestival: Hela familjens countryfest den 8-9 september i Anderslöv!
Artikel i Trelleborgs Allehanda “Gungande country fyllde konsertsal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar