måndag 4 januari 2010

Intelligentare sökmotorer i framtiden

Sökmotorerna är en av de viktigaste grundpelarna för ett fungerande Internet. Där finns flera hundra miljoner webbsidor.
Den nya sökmotorn Wolfram Alpha kan bli en modell för framtiden. Namnet kommer från dess skapare, en brittisk matematikprofessor Stephen Wolfram. Hans söktjänst gör så kallade semantiska sökningar. Det betyder att en fråga kan få klara svar i stället för en hänvisning till olika webbsidor. Men den kan aldrig bli mer än ett komplement till sökmotorer som Google. Wolfram Alpha konkurrerar snarare med Wikipedia. Andra nya sökmotorer på väg mot vad man kallar "Den semantiska webben" eller Webb 3.0 är Google Squared och Microsoft Bing
IBMs Watson tar alla nya grepp på informationssökning. Men steget till verkliga personliga svar på personliga frågor är ännu långt.
Semantik är ett begrepp som avser innebörden, betydelsen av ett språk.
På samma sätt som webb 2.0 gjorde internet mer interaktivt, med bloggar, Facebook och Twitter kan man säga att webb 3.0 är ett krafttag för att göra internet mer intelligent. Det kommer alltmer att märkas i form av bättre sökresultat som ger dig mer exakta svar på dina frågor. Med Webb 3.0 blir internet mer strukturerat vilket krävs för att informationen ska bli mer begriplig för datorer.
Pröva:
Wolfram Alpha Google Squared Bing Dr Watson Googles bildidentifiering
Artikel i PC för Alla 2009 "Framtidens sökmotorer - så smarta är de!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar