måndag 11 januari 2010

Med glorian på sned


Idag visade SvT en matinéfilm, en komedi från 1957, en komedi med Sickan Carlsson och Hasse Ekman, som heter med "Med glorian på sned" med många andra gamla, kända och älskade skådespelare som Sture Lagerwall, Yvonne Lombard, Siv Ericks, Stig Järrel och Holger Löwenadler. Med på ett hörn finns också som en ung liftare, Claes-Håkan Westergren, bror till Meg Westergren.
Birgitta Lövgren (Sickan Carlsson), bokförläggare Per-Axel Dahlanders (Hasse Ekman) sekreterare, har i hemlighet skrivit en roman, "Ärbarhetens vanmakt" som handlar om ett äktenskap som håller på att gå sönder. På första sidan anger hon som författare en pseudonym -- Eurydike. Sedan lägger hon manuskriptet i ett kuvert och åker till Strängnäs för att posta det. Per-Axel Dahlander visar inget större intresse, när han mottar Eurydikes manus med posten. Han ber Birgitta läsa det för bedömning.
Birgittas man, violinisten på Sveriges Radio, Sixten Lövgren (Sture Lagerwall), har en älskarinna Vera Alm (Yvonne Lombard). Hon vill att Sixten ska skilja sig och tipsar honom om att söka bevis på hans frus Birgittas otrohet på hennes arbete. Han sig till hennes kontor i hemlighet och hittar originalmanuskriptet i Birgittas skrivbordslåda. Älskarinnan avslöjar nu falskeligen att det är hon som är pseudonymen Eurydike. Men med hjälp av Birgittas farfar återställs ordning till slut så det blir Happy End.
Det var ingen av de stora bland de halvsekelgamla filmer som SvT har visat. De många drömsekvenserna kunde man kanske ha varit utan,

Wikipedia om filmen.
Svenska filminstitutet. IMDb.
Filmens story läs här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar