tisdag 28 december 2010

Drottningoffret lockar inte


I går kväll startade en serie på SvT 1 som heter Drottningoffret.
Det är en fristående fortsättningen på tv-serierna Kronprinsessan och Kungamordet som handlar om kvinnor och makt i politikens toppskikt. Suzanne Reuter och Alexandra Rapaport är tillbaka i rollerna som Elizabeth Meyer och Charlotte Ekeblad (på bild tillsammans med Sven Ahlström). Det är sex år sedan sist. Jag har inte sett tidigare delar och jag är inte intresserad av någon fortsättning heller. Jag tycker att den är full av stereotyper. De organisationer som slåss mot poliser i Sverige är ju snarare vänster- än högerextremister som tillhör AFA och de "autonoma" och står nära socialdemokraternas lierade vänsterparti. Ingen spänning förmår den heller att väcka. Helt misslyckad är den.
I "Drottningoffret" är det Elizabeth Meyer, socialdemokraternas partiordförande, som står i centrum. Suzanne Reuters rollfigur får mitt under brinnande valrörelse veta att hon lider av Alzheimers sjukdom. Hon bestämmer sig dock för att dölja sin sjukdom för alla och genomföra valrörelsen.
Säkerhetspolisen identifierar ett mordhot mot partiordföranden som hon helst negligerar.
Det antyds att högerextremister ligger bakom hotet som hon menar beror på att hon har judisk bakgrund.
Den socialdemokratiska partiledaren är besatt av makten och förstår inte Charlotte Ekeblad som inte vill offra sin familj för att ta över som partiledare. "Den som har förmågan har också skyldigheter" säger Elisabeth Meyer.
Hemsida på SvT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar