torsdag 23 december 2010

Flyktingar lämnar Trelleborg

Under det senaste halvåret har många unga personer kommit till Sverige från andra länder. De kommer utan vuxna och benämnes i allmänhet "ensamkommande flyktingbarn". De allra flesta uppger att de kommer från Afghanistan, Irak eller Somalia.
Ovanligt många har kommit till Malmö och för ett antal av dem har Malmö kommun köpt hotellplatser inom Trelleborgskommun på så kallade "transitboenden". De som driver dessa boenden säger att 18 personer har flyttat därifrån i år utan att personalen vet vart de flyttat eller varför de flyttat. Siffran 18 sägs komma från sociala resursförvaltningen i Malmö.
Hypoteserna är lika många som osäkra. Ingen vet egentligen något.
Beddinge transit och Dalköpinge transit drivs båda av Attendo Care med Betim Jahiri som verksamhetschef. Han är orolig för att så många bara försvinner och säger sig inte veta vad som händer med dem. Alla är frivilligt på transitboenden och kan komma och gå som de vill.
Hälften av de som avvikit är så kallade "Dublin-ärenden". Det innebär att de först anlänt till något annat land i Europa, fått avslag på sin asylansökan och sedan provat samma sak i något annat EU land till exempel Sverige. Enligt EUs lagar ska alla skickas tillbaka till första landet. Läs mer i Trelleborgs Allehanda och Sydsvenskan.
Under 2009 och 2010 försvann 350 "ensamkommande flyktingbarn" som sökt asyl i Sverige. De försvann spårlöst och är fortfarande borta. Enligt Sveriges Radio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar