onsdag 29 december 2010

Pakistan föredrar talibaner i Afghanistan

Nu ska den amerikanska krigsplanen "klämma livet ur" det talibanska upproret. General David Petraeus har redan lyckats kväsa upproret i Helmand och talibanernas hemprovins Kandahar.
En betydande orsak till det långa kriget i Afghanistan är förhållandet mellan de två kärnvapenmakterna Indien och Pakistan. Pakistans militärer och civila ledning fruktar inget så starkt som att Indien ska börja dominera den afghanska regeringen.
De har hellre talibaner vid makten än Indien. Pakistans militära ledning - och väldigt många civila pakistanier - betraktar därför fortfarande de afghanska upprorsmännen som allierade.
Talibanernas styrande råd, Quetta shura, har sitt högkvarter i en del av Pakistan, där USAs så kallade drönare, det vill säga pilotlösa flygplan inte har flygtillstånd. Där kan Shurans medlemmar och andra höga upprorsledare fortsätta att leda, rekrytera och försörja sina krigare från fristäder inne i Pakistan. Den dag Pakistan ändrar uppfattning och öppnar för USA att komma åt talibanledningen kommer kriget snart att var slut.
Snart är det dags för president Hamid Karzais säkerhetsstyrkor och civila administratörer att ta över efter USA och Natoalliansen men hittills har de inte verkat klara av uppgiften. De upproriska verkar säkra på att kunna härda ut minst två eller tre år till. Pakistan låter dem ju bakom ryggen.
Talibanerna kommer alltid att kunna slingra sig ur general David Petraeus klor så länge som de har säkra tillflyktsorter i Pakistan.
Läs artikeln i Newsweek, Afghanistan Feels the Squeeze", eller läs den här, översatt i Tempus nr 51 2010.

Andra bloggar om Afghanistan: Snart dags för afghanerna att själva ta ansvar? 2009-09-20 och NATO tar över i Afghanistan. 2006-07-21.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar