onsdag 1 december 2010

Lärarförbunden, ett rött och ett blått?

Regeringen vill införa spetsutbildningar också på högstadiet, där eleverna kan läsa gymnasiekurser i språk, matte, natur- eller samhällsorienterande ämnen. Än så länge handlar det bara om försöksverksamhet i ett fåtal skolor i landet.
Det finns flera goda skäl för detta. Det ena är naturligtvis att låta de som lär sig snabbare kunna börja på universitet tidigare och kanske kunna börja doktorera redan i 20-års åldern. De får då en längre yrkeskarriär och kanske kan svenskar i framtiden inte bara dela ut Nobelpris utan också få dem. För uppfinningar som leda till investeringar och arbetstillfällen i Sverige.
Det andra är att även de som lär sig snabbare har rätt att få utveckla sin fulla potential i grundskolan.
Det intressanta nu, och skenbart motsägelsefulla, är att medan Lärarnas Riksförbund anammar förslaget med hull och hår och ropar bravo, så är Lärarförbundet helt emot. De vill inte ens ha en försöksverksamhet. Eva-Lis Sirén, lågstadielärare från Karlstad, som är förbundsordförande sedan 2001, hänvisar till "både svensk och internationell forskning" och påstår att det blir sämre resultat om man ger vissa elever möjlighet att gå snabbare fram. Samma åsikt framför gemensamt från de tre rödgröna partierna. Eleverna själva och deras lärare däremot är "väldigt nöjda" i de spetsutbildningar som funnits sedan hösten 2009.
De två fackförbunden har olika historia och olika sorters medlemmar. Lärarnas Riksförbund har sina rötter i Svenska Lärarsällskapet, som bildades i Stockholm redan 1884. 1912 ändrades organisationen namn till Läroverkslärarnas Riksförbund och 1964 till Lärarnas Riksförbund
Lärarnas Riksförbunds medlemmar utgjordes från början av realskolans lärare medan Lärarförbundet var folkskolans och yrkesskolornas lärare.
Lärarförbundet är störst. Det har 225 000 medlemmar, men bara cirka 30 % av medlemmarna är lärare i grundskolan, gymnasiet och komvux. Övriga är fritidspedagoger, förskollärare, studie- och yrkesvägledare, kantorer, rektorer m.m.
Artikel i Sydsvenskan i går: "Elitklasser på högstadiet splittrar lärarkåren".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar