söndag 18 september 2011

Brickor för självständighet


I den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien hoppas man på en dominoeffekt i ordets bokstavliga mening.
Efter två decennier av försök att bli erkänd har den lilla rebellregionen Abchazien äntligen hittat en allierad – utöver Ryssland. Det är Internationella Dominoförbundet som organiserar dominoturneringar i hela världen som välkomnar Abchazien som fullfjädrad medlemsnation sedan i fjol efter ett möte i Las Vegas. I oktober är det dags för Abchazien att arrangera VM i huvudstaden Sukhumi. 200 spelare förväntas komma från ett tjugotal länder och regeringen som är beroende av ekonomiskt stöd från Ryssland har lovat 100 000 dollar i prispengar till segraren, detr högsta priset någonsin.
Domino har, med rätt eller inte rykte om sig att vara ett spel för dagdrivare. I Abchazien är arbetslösheten skyhög, och det finns många som inte har något att göra. På Strandpromenaden framför hotell Ritsa träffas många män för att spela timmar i sträck. Andra män kan ses spela schack och ibland kort med det är dominospelarna som dominerar.
I Georgien där man betraktar Abchazien som en del av georgiskt territorium är man upprörd över den förestående turneringen. Flera gånger har georgiska sändebud försökt övertala Internationella Dominoförbundet att flytta VM till annat land.

Läs artikeln i The New York Times: ”For Abkhazia, Recognition Is Coming Piece by Piece”, eller läs den här, översatt i Tempus nr 35 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar