tisdag 6 september 2011

Till förväxling lik


Ett gammalt lik, kanske 30 år gammalt, hittas i ett skåp, i en lada i Karlslund, som ska värderas av antikvitetsexperter med Anne Lundberg och Knut Knutsson i spetsen. Den döde är en okänd man i 25-30 års åldern. Tycks ha sitt ursprung i Östeuropa. Mördad med ett skott bakifrån. Vapnet troligen ett jaktgevär.
Den 8 november 1981 sågs en ”grodman” ligga på en brygga. När polisen kom dit fanns emellertid ingenting.
Läsaren vet att det handlar om Alexander Derjugin i båda fallen, en 30-årig rysk marinofficer, som verkade vid ett spetsnaz-förband i Sovjetunionen. Han fruktade att den kapitalistiska världen skulle angripa hans land. Lördagen den 24 oktober 1981 landsattes han av en ubåt. Vid samma tidpunkt gick en sovjetisk ubåt på grund utanför Karlskrona vilket väckte oro och rabalder.
Karl Olsson och Georg Hardemyr arbetar numera i Kalmar, underställda polismästaren där, sedan polisstationen i Torsås lagts ner.
Persongalleriet. Baksidestexten.

Någon har under pseudonymen Måns Ripa skrivit fyra humoristiska och politiska spänningsromaner från Kalmartrakten, från kommunen Torsås.
Jag började läsa den tredje boken ”Varggropen” och för några månader sedan den fjärde och senaste ”Avsked på grått papper”. Därefter den första boken ”Skarvar” och med ”Till förväxling lik” är cirkeln sluten. Det är väl dock inte omöjligt att det blir en femte bok i framtiden. Och kanske också ett avslöjande om personen bakom pseudonymen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar