måndag 5 september 2011

Ledarna hindrar Haitis återhämtning


Haiti har stått utan regering i tre månader, gatuoroligheter och bristande tålamod bland biståndsgivarna hotar nu landets långsamma återhämtning efter förra årets jordbävning. Det politiska dödläget i landet riskerar att orsaka oroligheter på gatorna.
Haitis parlament vägrade åter i förra veckan att acceptera den kandidat till premiärministerposten som den nyvalde presidenten, Karnevalssångaren Michel ”Sweet Micky” Martelly (bild) föreslagit.
Utan en godkänd premiärminister kan ingen ny regering bildas. I parlamentet är det den förre presidenten René Prévals allierade som har majoritet. Préval anser sig ha vunnit presidentvalet och det var en omräkning av röster som hindrade honom.
Nu gäller det att handla snabbt, tålamodet tryter hos såväl haitierna som biståndsgivarna.
Han måste ta hänsyn till utländska regeringar, NGO, inhemska eliter och senaten som kontrolleras av anhängare till Préval, den förre presidenten.

Tidningen Miami Herald hade innan presidentvalet rapporterat att Martelly har missat räntebetalningar på tre hus i södra Florida och att banker som lånat honom pengar beslagtagit husen. Han påstås också vara nära vän med den notoriske före detta polischefen i Port-au-Prince och misstänkte narkotika handlaren Michel Francois som var ledare för kuppen som störtade den tidigare presidenten Aristide.

Läs artikeln i The Economist: ”A bitter baptism for “Sweet Micky””, eller läs den här, översatt i Tempus nr 32 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar