måndag 19 september 2011

Deckare med spänning och humor


Matti Rönkä jobbar som journalist på Finlands statliga television YLE i Helsingfors men växte upp i norra Karelen nära ryska gränsen. I sina kriminalromaner återvänder Rönkä delvis till Karelen och låter huvudpersonen Viktor Kärppä (född Gornostaj) vara född i ryska Karelen men invandrad till Finland efter Sovjetunionens fall och numera bosatt i Helsingfors. Kärppä har sin mamma kvar i Karelen och en bror i Moskva och känner sig som en outsider i det finska samhället. I sitt jobb som privatdeckare rör han sig i en gråzon mellan lagligt och olagligt. Han har kontakter med både ryska maffian och finska polisen och växlar mellan att hjälpa till med enklare smugglingsuppdrag och att tipsa polisen.
En dag kommer Aarne Larsson på besök till privatdetektiven Viktor Kärppäs slitna kontor. Aarne Larssons fru Sirje Larsson har försvunnit i villaförorten Baggböle i Helsingfors. Hon är immigrant från Estland. Har Sirje flytt bort från sitt nya hemland eller fallit offer för en mördare?
Det är en riktig tuff kriminalroman som påminner om både Philip Marlowe, privatdetektiv av Raymond Chandler och Jens Lapidus ”Snabba cash”. Det känns ovant till en början men den blir allt bättre och jag ser fram emot fler översatta böcker av Matti Rönkä. ”Med en mördares ansikte” (2011) kom redan 2002, på finska ”Tappajan näköinen mies”.
Rönkäs tredje bok om Kärppä, Ystävät kaukana, fick Glasnyckeln 2007 som årets bästa nordiska deckare och därmed blev också Matti Rönkä den första finska författaren som fått priset.

Recensioner:
Ann Liv Lidström i Dagens bok: ”Under ytan är vi alla små”,
Bengt Eriksson i Kristianstadsbladet: ”Tung, mörk finsk noir”,
Gunilla Wedding i Skånska Dagbladet :” Hårdkokt från öst till väst”,
Kerstin Bergman i Smålandsposten: ”Hårdkokt och korthugget”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar