lördag 24 september 2011

Bron


Mord på Öresundsbron är en ny svensk-dansk kriminalserie på SvT ett.
Ett spektakulärt mord mitt på Öresundsbron tvingar den svenska och danska polisen till ett nära samarbete. Så börjar handlingen i Bron, en svensk-dansk storsatsning som samproduceras av SVT och DR. I huvudrollerna ser vi Sofia Helin (Nina Frisk, Masjävlar) och Kim Bodnia (Brottet, Pusher).
Serien börjar med att man hittar en död kvinna mitt på Öresundsbron exakt på gränsen mellan Sverige och Danmark. Poliserna Martin Rhode från Danmark och Saga Norén från Sverige kommer ut till fyndplatsen från varsitt håll.
Sofia Helin spelar svensk kriminalkommissarie med Aspergers och Hans Rosenfeldt stjäl upplägget från Bodil Mårtensson, där terroristerna kapar en färja precis mellan Sverige och Danmark. Och har ni sett, agenten Justine Jansen har också Aspergers!
I alla fall påminner Sara Norén (Sofia Helin) mycket om Bill Skarsgård ”I rymden finns inga känslor”där han gör en mycket stark insats som Simon (”jag har Aspergers”). Men Simon är mycket mer sympatisk än Sara.
I helsingborgsförfattaren Bodil Mårtenssons senaste kriminalroman ”Justine eller Raschans hämnd” som kom i år,
introduceras en helt ny karaktär, Justine Jansen, vars speciella styrka och svaghet är att hon har diagnosen Aspergers syndrom. Det ger henne mycket speciella färdigheter. Hon är en mycket sympatisk person även om hon ”är hård mot de hårda” i Fantomens och Lisbet Salanders anda.
Där är det ”Imamens arvingar”som slår till. Få se vem det är som hotar demokratin i ”Bron” denna gång.
Bron har en ganska trög, långsam och rörig inledning. Det krävs en ordenlig skärpning om jag ska de alla tio avsnitten.
Recension i UNT.
Seriens hemsida. SvT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar