torsdag 19 maj 2011

Kuba: Ökad frihet i etapper

Även den kubanska auktoritära regimen känner sig hotad av de revolutionsstämningar som inleddes i Tunisien. Den kubanska regeringen presenterar åtgärder för en friare marknad och större frihet för folket. För första gången sedan revolutionen för 52 år sedan kommer kubanerna att tillåtas köpa och sälja hus och köpa nya, moderna bilar. De ska också kunna resa utomlands som turister enligt nya lagar, som presenterades i början av veckan och som syftar till att stimulera landets ekonomi. Kubanerna flyttar som regel aldrig och de är i allmänhet hänvisade till gamla bilar från sovjettiden som de har köpt av statliga försäljare. Nu talar man öppet om det som tidigare var en svart marknad.

Nu köar kubanerna utanför tidningskiosker för att köpa pamfletter innehållande de 313 nya riktlinjer som det kubanska kommunistpartiet godkände på en historisk partikongress i förra månaden. Pamfletten finns inte tillgänglig på internet. Exilkubaner i USA följer med stort intresse förändringarna och ser möjligheter att köpa fastigheter via släktingar på ön. President Raúl Castro har dock svurit på att hålla kvar socialismen på Kuba även om han nu tillåter lite mer fri företagsamhet.

Läs artikeln i NY Times: ”Cuban Government Outlines Steps Toward a Freer Market”, eller läs den här, översatt i Tempus nr 19 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar