måndag 23 maj 2011

Rwanda folkmördare dömd


En av huvudpersonerna i folkmordet i Rwanda, den före detta arméchefen Augustin Bizimungu, dömdes i veckan till 30 års fängelse för delaktighet i folkmord och brott mot mänskligheten av den internationella tribunalen i Rwanda. Bizimungu förberedde bland annat listor över de tutsier som skulle "utrotas". Hutumiliser massmördade runt 800 000 etniska tutsier och moderata hutuer mellan april och juni 1994. Den 59-årige Bizimungu verkade helt oberörd när domaren konstaterade att han i rollen som arméchef hade haft full kontroll över de soldater och miliser som utförde massmordet.
Samtidigt med Bizimungo rannsakades även den före detta chefen för Rwandas militärpolis, Augustin Ndindiliyimana, som dock slapp straff, därför att han verkat aktivt för försoning och redan har suttit i fängelse i elva år.
Bild på folkmassmördaren Augustin Bizimungo från 1994. Efterlysningsaffish med Bizimungu och ett flertal andra. Läs mer på Wikipedia.

Läs artikeln i The Guardian: "Rwanda genocide: Former army head Augustin Bizimungu jailed",eller läs den här, översatt i Tempus nr 20 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar