måndag 2 maj 2011

Stefan Stern ger "moderata råd" till Håkan Juholt

Stefan Stern skriver i dag en debattartikel i Kvällsposten/Expressen med titeln "Detta är koden som Juholt måste knäcka". Grundtanken är att socialdemokraterna måste utforma sin politik efter vad väljarna önskar. Problemet är att det har redan Moderaterna gjort sedan flera år tillbaka.
Stefan Stern har bland annat varit statssekreterare, planeringschef i statsministerns kansli under Göran Perssons regeringsperiod. Under Mona Sahlins partiledarskap var han bland annat stabschef och biträdande partisekreterare.
Han har fått kraftig intern kritik eftersom han ansetts ha ett tungt ansvar för Mona Sahlins valförlust, bland annat på grund av schabblet med samarbetspartierna. Först ställdes Vänsterpartiet utanför samarbetet med Miljöpartiet, men togs sedan in en kort tid senare. I artikeln skriver han att det främsta skälet till Socialdemokraternas valförlust 2010 var just att Vänsterpartiet kom med i den rödgröna samarbetet. Ljuset har gått upp för honom.

Vilken är då den kod han anser att Socialdemokraterna måste följa för att vinna valet 2014?
Det består av två "moraliska hörnpelare" Den ena är "Växer individen så växer Sverige". Bort med allt kollektivistiskt tänkande alltså. Den andra är "Det är eget arbete som bygger Sverige". Alltså, det är arbetslinjen som ska gälla. Tydligare än så kan man inte ta avstånd från Håkan Juholts politik.
Satsar socialdemokraten Stern på ny politisk karriär hos Moderaterna? Och är han i så fall den ende?
Stefan Stern lämnade ju sin tjänst som biträdande partisekreterare och stabschef i riksdagen. Han gjorde sin sista arbetsdag i går den 30 april.
Och visst behöver Juholt goda råd. 86 % av Expressens läsare tror inte på någon "Juholteffekt" för Socialdemokraterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar