tisdag 10 maj 2011

Svindlande höjder


Den tredje boken i vårens bokcirkel upptäckte jag att jag hade i bokhyllan. I Bra Böckers serie Bra Klassiker från 1975. Den hade bara stått och samlat damm länge.
Svindlande höjder av Emily Brontë handlar om en vendetta på den engelska landsbygden i slutet av 1700-talet fylld av passioner, fiendskap och hat.
Om hittebarnet Heathcliff och den passionerade kärleksförhållandet mellan honom och hans fostersyster Catherine Earnshaw. Heathcliffs liv är fyllt av vilda känslor, djup förnedring och skoningslös hämnd. Och allt han gör kretsar kring kärleken till den vackra Catherine.
Berättaren, hushållerskan Ellen (Nelly) Dean har tjänstgjort på både Wuthering Heights och Thrushcross Grange. Mr Lockwood som kommer till Thrushcross Grange för att ha semester, blir förkyld och sängliggande och får hela historien berättad för sig av Nelly.

Emily Brontë - en av världshistoriens gåtfullaste kvinnor föddes 1818. Hennes korta liv, 30 år, kom att präglas av döden, den förblåste Yorkshireheden i norra England och en ensamhet långt borta från världen. Så småningom blev drömmarna verkligare än verkligheten själv, dikten en tillflyktsort undan ångesten. Året innan hon dog i tuberkulos 1848, utgavs hennes bok Wuthering Heights (Svindlande höjder) under pseudonymen Ellis Bell.

Tidigare böcker i vårens bokcirkel på Trelleborgs bibliotek om systrarna Brontë:
Agnes Grey, en romantisk historia
En kvinnlig utvecklingsroman från viktoriansk tid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar