söndag 23 oktober 2011

Gilad Shalit får komma hem


Hamas och representanter för den israeliska regeringen kom överens om ett utbyte av fångar. Den israeliske soldaten, Gilad Shalit, blir fri i utbyte mot cirka tusen palestinska fångar.Avtalet ska realiseras inom en vecka. Shalit tillfångatogs i juni 2006 på den israeliska sidan om gränsen och fördes till Gazaremsan. Man vet väldigt lite om hans tillstånd och internationella försök under årens lopp bland annat med hjälp av både tyska och egyptiska medlare har varit fruktlösa.
Hur kan 1000 palestinska fångar motsvara en israelisk? 1000 muslimer motsvarar en jude?
I dagens läge kanske Israel gärna tömmer några fängelser, sparar en massa skattepengar och får som en mycket stor bonus en kidnappad medborgare frisläppt levande. Men ett hundratal av de frisläppta palestinierna betraktas som speciellt farliga. De har planerat eller iscensatt terrorattacker mot civila israeler och många avtjänade livslånga straff.
Nu kommer Gillad Shalit att visas upp för all internationell media, det kommer att skrivas massor av böcker av vilka minst en kommer att bli ”Månadens bok” i Sverige och fylla bokhyllorna hos alla dem som missar att avbeställa den. Själv har jag på det sättet tvingats försöka komma igenom den 600 sidor långa ”Även tystnaden har ett slut” av Ingrid Betancourt, som kidnappades av den marxistiska FARC-gerillan 2002. Inget att rekommendera.
Läs artikeln i The Guardian: ”Gilad Shalit prisoner swap deal reached”, eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2011.

Läs också ”Gilad Shalit release: winners and losers”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar