torsdag 6 oktober 2011

Thérèse Raquin



Den första boken i hösten bokcirkel på Trelleborgs bibliotek är Thérèse Raquin av Émile Zola. Den gavs ut första gången år 1867, översattes till svenska 1884, och räknas som Zolas debut- och genombrottsroman. Thérèse Raquin blev vid utgivningen ett slags skandalsuccé i Frankrike, och romanen har blivit ett av Émile Zolas mest kända verk. Det är en bok jag knappast skulle ha läst om inte för bokcirkelns skull, men jag är nöjd med att ha läst denna klassiker.
Émile Zola ville framhäva sitt verks huvudsyfte som vetenskapligt och studerade den psykologiska delen hos människan. Boken var enligt honom själv ett vetenskapligt experiment för hans naturalistiska studier där han ville studera och framhäva människans temperament och hur det påverkade beteendet. Zola ville även visa på hur miljön kunde påverka människans beteenden och handlingar, som till exempel i hur fattigdomen, sexualiteten, våldet och sjukdomarna tog sig i uttryck hos människan i samband med den miljö som människor vistades i.
Bokenhandlar om en ung kvinna, , som tas om hand av madame Raquin. Thérèse hålls inomhus tillsammans med sin sjukliga kusin Camille, vars mor madame Raquin har överbeskyddat honom. Den naturliga vildheten hos Thérèse och hennes impulser tyglas av henne själv till slut så att hon håller sig lugn för sin sjuklige kusins och madame Raquins skull. Efter flera år bestämmer sig för att de borde gifta sig med varandra. Det gifta paret blir inte lyckliga och när Thérèse träffar Laurent som är Camille motsats, stor och muskulös, faller hon för honom. Laurent vill gärna ha en ny älskarinna och så är det ju arvet efter madame Raquin som lockar. Men Thérèse make Camille står i vägen.
Bild på Pont Neuf passagen där det mesta utspelar sig.
Eget kompendium.

Blogg om vårens bokcirkel: Svindlande höjder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar