måndag 31 oktober 2011

Ansvarslöst slöseri


Var femte grekisk löntagare arbetar i den offentliga sektorn.Varenda familj har någon som försörjs av staten ibland utan att utföra något arbete alls. Experter säger att sektorn kan reduceras med en tredjedel utan att samhällsservicen påverkas negativt.
Historierna om häpnadsväckande slöseri och maktmissbruk inom den grekiska byråkratin är oräkneliga. I det grekiska parlamentet finns så många tjänstemän att vissa inte bryr sig om att gå till jobbet, därför att det inte finns arbetsplatser till alla, enligt en undersökning som gjordes av en lokal dagstidning. De statligt anställda är väl organiserade och är anställda på livstid. Den grekiska byråkratin har vuxit kontinuerligt sedan demokratin infördes 1974. Och löneutvecklingen har stigit brant senaste decenniet. Allt betalat med lånade pengar, lån som man nu inte ens kan betala räntorna på.
En storbantning av byråkratin är ett mycket viktigt led i försöken att ta kontroll över utgifterna, vilket i sin tur är en förutsättning för fortsatt internationellt stöd. Minst en tredjedel kan tas bort utan att den offentliga services behöver försämras. En del experter tror emellertid att det inte går att besegra vänskapskorruptionen och den uppblåsta byråkratin. I förra månaden föreslog utbildningsministern att 150 anhängare till premiärminister Papandreous (bild) parti Pasok skulle anställas i ett nytt statligt Ungdomsinstitut.

Läs artikeln i New York Times: ”Bureaucracy in Greece Defies Efforts to Cut It”, eller läs den här, översatt i Tempus nr 42 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar