måndag 10 oktober 2011

Turket vill ha ”Mellanösternunion”

I den trassliga härvan av uppror och revolutioner träder Turkiet fram som en enande kraft. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är förmodligen den populäraste ledaren i hela Mellanöstern. Han har otvetydigt lyckats ställa sig bakom förändringens förespråkare i de arabiska upproren och revolutionerna. Turkiet erbjuder en vision om något som kan uppstå ur det tumult som kullkastat gamla antaganden och sanningar. För en region som var mäkta trött på sina impotenta ledare och deras eftergivenhet gentemot USA och Israel framstår Erdogan som oberoende och stark.
Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu talar stolt om att en axel mellan Egypten och Turkiet, två av regionens folkrikaste och militärt starkaste länder, kommer att ligga till grund för en ny regional ordning i vilken Israel förvisas till marginalen tills det har slutit fred med sina grannar.
Utöver alliansen med Egypten sluter Turkiet upp bakom revolterna, inte minst den i Syrien. Kanske en vision om en tidig version av Europeiska unionen för Mellanöstern: ekonomisk integration och politisk koordination. Kanske också visst mått av militärt samarbete.
Relationerna mellan Israel och Turkiet bröt samman när israeliska soldater dödade nio människor ombord på ett turkiskt fartyg som förra året försökte bryta Israels blockad mot Gaza. Syriens och Turkiet ledare talar inte längre med varandra.

Läs artikeln i The New York Times , ”In Riddle of Mideast Upheaval, Turkey Offers Itself as an Answer”eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2011.

Läs också i Turkish Forum ”Turkey Predicts Alliance With Egypt as Regional Anchors”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar