torsdag 20 oktober 2011

Jubileum


Föreningen Sverige-Tyskland fyllde 20 år och detta firades den 15 oktober med fest i Trelleborgssalen i Trelleborgs Folkets Park.
Det började med en stunds mingel, gästerna var många, långt ifrån alla kände varandra. De prominenta gästerna anlände. Från Sassnitz kom borgmästaren Dieter Holtz och Hans Dietmar Hoffmüller liksom Rosmarie och Wulf Kreintzen. Vår egen ”borgmästare”, kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård var också där (på bild med Harriet Welin, Hans Dietmar Hoffmüller och Monica Rosenqvist).
Föreningens ordförande Leif Jönsson hälsade välkommen till alla både nära och långväga gäster. Han tolkades professionellt till tyska av Rosmarie Kreintzen.
Alla gäster utöver de som satt vid honnörsbordet fick dra en lapp ur en korg som gav en upplysning om var var och en skulle sitta. Själv hamnade jag i ett mycket trevligt sällskap.
Vi serverades Sillsmörgås med löksill och crème fraiche och till det öl och en snaps. Sedan blev det Helstekt fläskfilé med dijonsenap och purjolökspotatis och ett gott rödvin till detta. Desserten var Vanilj pannacotta med färska hallon och björnbär.
Emma Pettersson och Bodil Nilsson underhöll efter kaffet. De spelade och sjöng och publiken sjöng med särskilt till ”Wien, du Stadt meiner Träume”, som de fick mycket applåder för och fick ta om en gång till. Texten på tyska finns här.
Borgmästare Dieter Holtz höll ett känslosamt tal (bild ovan till vänster med Birgit Holmberg och Irene Jönsson) där han tackade för inbjudan och överlämnade en gåva till Trelleborgs svensk-tyska förening. Han utnämnde trelleborgarna till sassnitzbornas bästa vänner och föreslog ett gemensamt namn för de båda städerna, Trellenitz.
Han avslutade med att läsa Friedrich Schiller dikt ”An die Freude”, på svenska ”Till glädjen”. Texten på svenska finns här. Friedrich Schiller verkade under den Gustavianska epoken i svensk historia. Dieter Holz läste med stor inlevelse och det blev en av jubileumsfirandets höjdpunkter.
Själv skålade jag glatt med Marie Louise Delbrant (bild).
Tidigare bloggar om föreningens arrangemang: ”Den glömda utvandringen”.”Givande kvällsutflykt”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar