måndag 30 januari 2012

I Brasilien styr kvinnorna

President Dilma Rousseff är efter bara ett år vid makten populärare än vad till och med företrädaren Lula var. I presidentpalatset, där det vimlar av kvinnliga medarbetare, styr hon med järnhand.
Vart man än vänder sig i regeringens vita marmorpalats ser man kvinnliga ministrar, kvinnliga rådgivare, kvinnliga sekreterare och kvinnliga sakkunniga. De enda männen verkar vara antingen servitörer eller säkerhetsvakter. Brasiliens regeringssäte tycks ligga helt och hållet i kvinnliga händer. Det är Dilma Rousseffs förtjänst.
Rousseff är den första kvinnliga ledaren för det största landet i Latinamerika. Hon har satt kvinnor på nästan alla viktiga poster. Tio av dem sitter i hennes regering, och även den innersta kretsen består med ett undantag av kvinnor.
Dilma Rousseff styr landet med järnhand. Hennes bittraste motståndare finns i kongressen. Det är män från religiösa grupper som blockerar varje försök att liberalisera till exempel abortlagen.
Dilma Rouseffs närmast förtrogna är Carlos Araújo, exmake och far till hennes dotter. Ett annat känt ansikte är den tysktalande regeringschefen Gleisi Hoffman, hon övervakar bland annat satsningarna inför fotbolls-VM 2014.
Läs artikeln i Der Spiegel: "Women Take Power in Brazilian Government", översatt i Tempus nr 4 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar