onsdag 4 januari 2012

Flickan i fönstret


Även böcker jag inte trivs med brukar jag ge 100 sidor innan jag "lyfter på locket till soptunnan". Assar Anderssons debut bok fick faktiskt 200 sidor (av 300). Jag vet faktiskt inte varför. Möjligen att han skriver om Trelleborg. Den lilla handling som finns i boken utspelar sig i Smyge, Beddinge och Klagstorp. Själv bor han visst i Anderslöv. Aldrig i mitt liv har jag läst en rörigare bok.
Ingenting händer egentligen i nutid. Bara en familjs flytt från Trelleborg till ett hus i Beddinge med havsutsikt.
Den mesta tiden går åt att beskriva alla de minnen som alla personerna förefaller att ständigt gå och fundera på. Eller skvallra med andra om. Och spekulationer huruvida de där varit inblandade i Madeleine McCanns försvinnande i Portugal, morden på Helena Nilsson och Jannika Ekbladh och andra brott i ungdomen som mobbning och misshandel. Även Rumäniens avrättade president Ceausescu är med på ett hörn.
I en intervju som TAs Lars Thulin gör med författaren den 21 oktober erkänner denne att hans manus först blivit refuserat. "Det var för mycket detaljbeskrivningar som bromsade upp handlingen". Tusen sidor togs bort, men herregud, det räckte ju inte långt. Assar Andersson har skrivit två böcker till: Återbetalningen och Jakten. Är det i dessa som de "tusen sidorna" dyker upp. Må det inte vara så.
Det finns fullt av ockulta fenomen, något städar i hallen, dörrar blåser upp utan vind. Fjärrskåderi, ödestro, förutbestämdhet. I taket hänger drömfångare. Aztekernas nationalgud, Huitzilopochtli. Kvasipsykologiserande på låg nivå. Inte direkt mitt intresse.
Böckerna ges ut på eget förlag, vore intressant att ta del av försälningsstatistiken. Presentation på Reko förlag,
Omdömen om boken spretar lika mycket som boken:
Nisse Scherman: "Det stora antalet parallellhandlingar och bakgrundshistorier blir lite kvävande och en aning rörigt. Det spretar åt många olika håll."
Erikssons kultursidor: "Assar Andersson borde också kunna vara en bra deckarförfattare. Men han har gjort något dumdristigt: skrivit en deckarföljetong om Trelleborg (med omnejd) i tre romandelar".
Kristina Simars bokblogg. Hon har varit lektör för boken.
Annica ger på sin blogg Bokform alla tre böckerna Fem An! Alltså hur lyckas man skriva så otroligt bra som Assar Andersson gör? Jävig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar