tisdag 24 januari 2012

Johan Rabaeus, en man med många roller

 
Johan Rabaeus satsade tidigt på teatern trots att hans föräldrar, läs fader, förväntade sig en karriär för honom inom Handelsbanken. En total brytning med fadern blev nödvändig. Först efter att ha sett en dokumentärfilm som sin son Johan 2005 försonades de båda. Modern hade han goda kontakter med så länge hon levde.
Deltagarna får färgglada sprayflaskor. Sedan gäller ordern "Mot havet!". Där väntar ett sjöflygplan som blir en upplevelse för alla dock inte helt angenäm. En gammal folkvagnsbuss ska förvandlas till ett konstverk i Hippiestil, det är 70-talet som gäller. Men den ska de åka råka runt och gissa gåtor så att alla till sist hamnar på taket till Dramatiska teatern där lunchen ska intagas. Gåtorna hänför sig alla till alla de pjäser som Rabaeus spelat, det är hans teaterliv som är hans liv. Rabaeus förefaller vara summan av sina roller.
Han sambo (fru?) Camilla (bild) nämns bara i en bisats. Camilla Thulin, född 1961, är en svensk modeskapare och författare. Och hans minns av en ren tillfällighet att han som nioåring hade en lillasyster, Cecilia, som satte i halsen och kvävdes till döds. Han har två yngre bröder. När han senast såg den ene, hälsade de inte ens på varandra.

Som ung sökte han sin väg genom studier vid Handelshögskolan, drev en tid restaurang, arbetade på Svenska Dagbladet och på UD, innan han genom en flickvän fick intresse för teatervärlden och sökte sig till Inge Waerns Teaterstudio och fick därefter engagemang vid Riksteatern 1975–76.
När han var 13 år började han på gymnasiet på Lundsberg 1961 och gick där i fyra år. Hela systemet är väldigt auktoritärt. Det i sig väckte en lust
för det antiauktoritära, som han haft stor glädje av.
Detta var det sista avsnitten av säsongens Stjärnorna på slottet. Det har varit en totalt helgjuten föreställning där det har känts som en självklarhet att se alla fem avsnitten.

Johan RabaeusProgrammets hemsida på SvT.
Första stjärnan ut: Kim AnderzonAndra stjärnan ut: Christer LindarwTredje stjärnan ut: Louise HoffstenFjärde stjärnan ut: Johan Rheborg. 

Bloggar om tidigare "Stjärnor": Stjärnorna på slottet 2010Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst,Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar