söndag 29 januari 2012


Mannen från Albanien

Magnus Montelius debutroman ”Mannen från Albanien” har en enormt lång startsträcka. Hade det inte varit för att jag läst så mycket positivt om boken i förväg hade soptunnan öppnat sig efter 100 sidor, enligt mina läsrutiner. Och efter att ha tragglat mig igenom alla de drygt 300 sidorna känner jag mig lurad. Boken saknar helt både spänning och humor. Grå och trist som verkligheten bakom järnridån. Eftersom det inte finns någon fabricerad story att intressera sig för så måste det väl vara ”verkligheten” Montelius skriver om. Men med helt andra namn förstås. Att det verkligen har hänt det som hans journalist Tobias Meijtens och dennes kollega Natalie till slut gräver fram. De rör sig i nittiotalets början men de gräver tillbaka till sextiotalets kalla krig och vänsterrörelserna i Sverige, till före -68.
Den handlar om vänsterstudenterna på 60-talet som förvillar sig med Marx och Lenin, tror på socialismens retorik och hyckleri i Sovjetunionen och blir agenter för det ”socialistiska experimentet” i Moskva. Samtidigt har de höga befattningar inom svenska förvaltningar och når högt upp i det socialdemokratiska partiet.
Man om man nu inte kan detta partis historia känner man inte igen vilka verkliga personer som döljer sig i texten. Och det blir totalt ointressant.
Erik Lindman, hans albanska alias Aron Baktasi, exiltjecken Jakub Ben, Carl Wijkman, Sonja Terselius och Erik Lindman, ledande figurer i vänstertidningen Veritas. Johan Rooth, Henrik Stiernspetz, Richard Salmqvist, Rebecka Wester, Peter Laurén.
Tidningen Kulturen: ”Helt enkelt lysande, Magnus Montelius! Jag rekommenderar starkt och längtar redan efter nästa roman av Magnus Montelius. Lägg namnet på minnet”.
Mats Dahlberg i NWT: ”Trovärdig berättelse om den svenske vänstermannen Lindman”,
Allehanda: ”En märklig bok, spionroman och deckare på samma gång, och det i en ovanligt lyckad blandning”.
Förlagets presentation Columbi Publishing. Ett nytt bokförlag i Lund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar