söndag 22 november 2009

Abdullah Öcalan slipper isoleringscell


Den kurdiske PKK-ledaren, Abdullah Öcalan, (bild från 1993) sitter inte längre isolerad. Hans förbättrade omständigheter i fängelset understryker Turkiets reformvilja och tolkas som en välvillig gest till den kurdiska minoriteten. Fem fångar har placerats tillsammans med honom på fängelseön Imrali i Marmarasjön utanför Istanbul. Öcalan har suttit fången på ön Imrali sedan 15 februari 1999. Han är dömd till döden genom hängning för högförräderi, separatism och mord. Efter påtryckningar från EU 2002 avskaffade Turkiet dödsstraff i fredstid.
Öcalan grundade PKK 1978 med väpnad kamp mot två fiender på agendan, den turkiska staten och de kurdiska storgodsägarna. Målet var en kommunistisk revolution och bildandet av en självständig kurdisk stat. PKK blev snabbt en massrörelse. Detta trots att PKKs ideologi är totalt odemokratisk och frihetsfientlig. Den är motsatsen till modern och upplyst. Den andas snarare orientalisk despotism. PKK klassas som terrororganisation av inte bara Turkiet utan också av USA och EU.
Abdullah Öcalans avbrutna isolering är en symbolisk gest som pekar på en öppnare politik mot kurderna sedan Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP tog makten i Turkiet 2003.
Artikel i Neue Zürcher Zeitung "Türkei beendet Öcalans Isolationshaft", eller läs den här, översatt i Tempus nr 47 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar