fredag 20 november 2009

Sjuka personer skapar frisk humor


Det är verkligen roligt att läsa i dagens tidning om hur sjuka eller handikappade personer skapar humor kring sin sjukdom och sitt handikapp. Det är naturligtvis danskar (bild) som kommit på detta. Humorns land framför alla. Läs en artikel om detta i Sydsvenskan "Skämten är dödssjuka - och komikerna med".
Grunden för sann humor är självironi. Att någon driver med sig själv på ett sätt som åhörarna känner igen, kan identifiera sig med och skratta hjärtligt åt. Hjärtligt därför att det i skämtet inte ligger någon mobbning i form av att någon annan person pekas ut. Jag tror att det är få som tycker om att det drivs med andra människor på ett elakt och överlägset sätt och allta minst när det handlar om personer som redan har det svårt i livet.
Jag är övertygad om att danskarnas initiativ kan ha en annan positiv effekt på de som har liknande sjukdomar och handikapp. Att höra att en likasinnad kan beskriva sina symptom och problem på ett humoristiskt sätt kan ge andra ett nytt sätt att se på sig själv, och humor och ett gott skratt är kanske redan det bästa botemedlet.
Men med sig själv kan man alltid driva, man kan skämta med sig själv utan att någon upplever det som att man mobbar sig själv.
Mästare på att skapa självironisk komik var naturligtvis Hasse & Tage. Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Den senare har tyvärr redan gått ur tiden.
Jag tror att det krävs ett visst mått av intelligens för att kunna skapa "självironi-humor". Beror dagens "stå-uppares" oförmåga kanske på att denna egenskap saknas. Det får bli en hypotes.
Tänk om dessa tre danskar kan vara början på en ny våg av humor på TV och andra scener. Kanske kan någon enstaka av dagens estradörer ändra sitt tema och smälta in i den nya trenden. Alla de andra får söka sig nya försörjningsmöjligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar