onsdag 4 november 2009

Forsman övertygade oss om Darwins betydelse


I går kväll var jag på Limhamns föreläsningsförening och lyssnade på Birgitta Forsman som pratade utifrån sin bok "Arvet från Darwin. Religion, människa, moral". Hon är vetenskapsteoretiker och docent i forskningsetik i Lund. Evolutionsteorin som kort kan beskrivas som att det föds alltid fler djur och växter än vad som kommer att överleva och därför blir det för varje ny generation de med de lämpligaste generna som överlever - har förändrat vår världsbild i grunden. Särskilt kristna känner sig stressade av detta. Ända sedan Darwins tid har man varit rädd att hans insikter om människans utveckling ska göra Gud överflödig. Varken fd ärkebiskopen K. G Hammar eller biskop Antje Jackelén ser emellertid något problem med att acceptera evolutionen och samtidigt tro på en skapande Gud. Samma uppfattning har vår
nuvarande ärkebiskop Anders Wejryd "Bibeln är ingen lärobok i naturkunskap". Birgitta Forsman var mån om att visa att Darwin varken var rasist eller sexist eftersom han ofta anklagas för detta. Fördomarna mot Charles Darwin är legio. Jag köpte boken från Fri Tankes förlag.
Ett trettiotal personer hade samlats. Det ställdes frågor som visade att församlingen inklusive föredragshållaren var initierad och intelligent vilket skapade en mycket god mental miljö som en medlem av Humanisterna trivdes utmärkt med.
Darwin är helt helt nödvändig för människans egen förståelse av biologin. Denna slutsats skulle man önska att skolan tog till sig allt från högsta skolmyndigheten till de aktiva lärarna.
Det enda tråkiga var att högtalaranläggningen i aulan på Bergaskolan inte fungerade alls - och tydligen inte brukade göra det hela. Det ger inget bra betyg åt skolan och vaktmästaren om det nu finns en sådan.
Birgitta Forsman skriver själv om sin bok i Sydsvenskan.
Recensioner av boken:
Ola Wihlke i Norrköpings Tidningar: Människan är ett djur precis som masken,
Benny Holmberg Tidningen Kulturen: "En tankeväckande bok".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar