söndag 15 november 2009
Det kalla krigets sista gräns
I Europa bleknar minnet av det kalla kriget och dramatiska revolutioner som satte punkt för kommunismens herravälde. Men i Korea finns gränsen kvar och än finns ingen ändring i sikte. Vid det kalla krigets sista stora delning, den militariserade zonen (DMZ), som separerar de två koreanska staterna, står fortfarande runt en miljon soldater ansikte mot ansikte. Ett fyra km brett ingenmansland, som upprättades enligt eldupphörsavtalet som satte punkt för Koreakriget 1950-1953 är 245 km långt. Det delar den koreanska halvön med rakbladsvassa taggtrådsstängsel, minfält och en av världens största vapenarsenaler.
Nordkoreas BNP motsvarar två procent av Sydkoreas. En återförening skulle ödelägga Sydkoreas ekonomi.
DMZ är ett av de populäraste turistmålen i Sydkorea. 600 000 besökare kommer varje år för att titta på stridsvagnsfällor på vägen till gränsen och tunnlarna som Nordkorea byggde under zonen för flera decennier sedan som förberedelse för en invasion. Den långa landremsan, som idag utgör det så kallade ingemanslandet är ett himmelrike för djur och växter, inklusive utrotningshotade fågelarter, tusentals plantor och 70 olika däggdjur.
Beskrivning av Nordkorea.
Artikel i The Washington Post "Cold War frontier gone in Germany, remains in Korea", eller läs den här, översatt i Tempus nr 46 2009.
Tidigare bloggar om Nordkorea:
2009-08-06 Nordkoreas Gulag
2006-10-10 Nordkoreas atombluff
2006-05-31 Tomma vapen skramlar mest
2005-09-27 Hopp även om Nordkorea
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar