onsdag 11 november 2009

En gripande historielektion

Det blev ett mycket minnesvärt firande av Berlinmurens fall i går kväll i Trelleborg för ett hundratal personer som samlats i församlingshemmets stora sal. Det berodde främst på två ögonvittnen. Det ena var Walburga Habsburg Douglas, en av arrangörerna bakom den "paneuropeiska picknicken" i staden Sopron på gränsen mellan Österrike och Ungern den 19 augusti 1989 då taggtråden klipptes upp för första gången, så att mer än 660 personer från det dåvarande Östtyskland kunde resa in i väst. Detta var den största flyktingvågen sedan Berlinmuren byggdes, och var en viktig inledning till murens fall.
Det andra ögonvittnet var fotojournalisten på Dagens Nyheter, Martin Cejie Hegardt, som följde skeendet med kamera på Bornholmerstrasse och Brandenburger Tor, den 9.11 1989. Han visade bilder från den fantastiska natten i Berlin mellan den 9 och 10 november för 20 år sedan.
En underbar och gripande historielektion av två duktiga pedagoger.
Walburga Habsburg Douglas är född och uppvuxen i München men sedan 1992 bosatt i Sverige. 2006 valdes hon in i riksdagen. Anmärkningsvärt är att hennes farfar var Österrikes siste kejsare, Karl I och hon föddes som prinsessa av Ungern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar