måndag 16 november 2009

En enig koalition slog lätt en splittrad och reservbetonad opposition


Kvällens sammanträde i kommunfullmäktige i Trelleborg hade budgeten som huvudnummer. Därför startade mötet redan klockan fyra, två timmar tidigare än vanligt, så att det säkert skulle kunna vara klart innan midnatt. Och så var det klart redan vid sjutiden. Surprise, surprise. Men egentligen inte. Budgetlångpratarna hade lämnat återbud. Socialdemokraternas gruppledare, oppositionsrådet Catherine Persson var sjuk och Skolpartiets Claes Henriksson ersattes med Ulf Persson, den lågmälde Trelleborgsförfattaren. Efter en timmes debatt om budgeten, en debatt som var förutsägbar men ganska menlös från Sverigedemokraternas sida, inga pengar till hemspråksundervisning och ingen sfi-undervisning och oprecis och otydlig från socialdemokraternas sida, Nils-Gunnar Snygg trivdes inte i rollen som ersättare för Catherine Persson blev det kaffepaus och därefter tämligen omgående beslutsfattande. Tilläggas skall att Trelleborgsalliansens företrädare uppträdde på ett helt annat sätt än oppositionen, de präglades främst av enighet och tillfredsställelse över att ha lyckats få till ett budgetförslag givet det svåra ekonomiska läget utan krav på skattehöjning.
Nu var det dags för fullmäktigeordförande Inger Hansson (bild) att spela sin roll som den politiska demokratins främsta representant.
Först blev det votering om hur beslut skulle fattas. Ska det vara budget för budget, det fanns du tre på bordet, eller attsats för attsats, s tillstyrkte ju sju av Kommunstyrelsens tio attsatser och hade egna förslag till skrivning i de tre övriga. "Helhetsförslaget" vann med 31 röster mot 20, det vill säga bara socialdemokraterna röstade för "attsatsförslaget".
Att Kommunstyrelsens budgetförslag skulle vara huvudförslag kunde knappast någon invända mot. Därför blev det votering om huruvida Sverigedemokraternas eller Socialdemokraternas förslag skulle ställas mot KSs förslag. Det var ju en verkligt intressant omröstning. Socialdemokraterna skulle ju naturligtvis rösta på sitt eget förslag och det fick också alla det partiets röster, 20. De sju Sverigedemokraterna röstade naturligtvis för att deras parti skulle vara motförslag. Men vad gjorde övriga 24 ledamöterna? Jo, 14 röstade för att Sverigedemokraternas förslag skulle bli motförslag i den avgörande voteringen, medan 10 avstod.
Ganska självklart och mycket pragmatiskt eftersom Sverigedemokraternas budgetförslag knappast kunde vinna till slut. Och så blev det också. Trelleborgsalliansens budgetförslag för 2010 vann med 24 röster mot 7, alla 20 socialdemokraterna avstod från att rösta.
Efter en beslutsam hantering av propositionsordningen av kf ordförande Inger Hansson (bild) flöt Trelleborgsalliansens budgetförslag för 2010 i hamn i Trelleborg som på en räkmacka. Ett reservfyllt s hade inte mycket att sätta emot en enig och beslutsam Trelleborgsallians. Och hela kvällen ledig för hela Trelleborgsalliansens alla sex partier att fira segern. Medan besvikna och missnöjda Social- och Sverigedemokrater skrev reservationer mot det vinnande förslaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar