tisdag 10 november 2009

Sanningen ska fram till varje pris

Den östtyska säkerhetspolisens förstörda dokument erbjuder kunskap om en viktig bit av historien, hävdar anhängare till "pusselprojektet", men det kan ta flera hundra år att pussla ihop dokumenten. Ett datoriserat system skulle underlätta arbetet, men tekniken kostar mycket pengar. Åtta offentliganställda har i 14 år arbetat med att för hand restaurera dokument som i all hast förstördes av den tyska säkerhetspolisen, Stasi, Ministerium für Staatssicherheit. De förstörda dokumenten ligger i 16000 postsäckar, som innehåller 45 miljoner enskilda ark eller 600 miljoner pappersbitar. Snart kommer en datoriserad mekanism, kallad E-pusslaren, att hjälpa till. Vänsterpolitiker och före detta medlemmar i östtysklands kommunistparti, däribland Egon Krenz, Östtysklands siste kommunistledare, kallar detta för ett slöseri med pengar,
Varför har inte allt material strimlats i dokumentförstörare, "´de "skärande vargarna"? Därför att mängden dokument var så ofantlig att de kördes så hårt av de stressade Stasi-agenterna att de gick sönder på grund av överbelastning. Då började Stasiagenterna bränna eller mosa dokumenten i hinkar med vatten. Så kallad "Stasigröt". När slutet för en av östblockets mest förhärdade förtryckarregimer närmade sig rev agenterna sönder dokumenten för hand samtidigt som en uppretad folkmassa bröt sig in i Stasis högkvarter.
En hel del har redan kommit fram och den hemska diktaturens metoder. Halva befolkningen arbetare som angivare på den andra halvan. Vänner, kolleger, syskon och t o m äkta makar förrådde varandra. Förtroendekapitalet var noll. Ingen kunde lita på någon annan. Terrorister som tillhörde Röda Arméfraktionen i Västtyskland understöddes av Stasi och en idrottsläkare dopade östtyska idrottare.
Artikel i Los Angeles Times "Puzzlers' reassemble shredded Stasi files, bit by bit", eller läs den här, översatt i Tempus nr 45 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar