fredag 3 februari 2012

"Det nya Europa"


I en artikel i der Spiegel presenterar den brittiske historikern Niall Fergusons ett satiriskt framtidsscenario.
Året är 2021 och Europa ser helt annorlunda ut än idag. Euron är räddad men den har förändrat det europeiska landskapet i grunden.
Britterna har lämnat Europeiska Unionen, Tyskland regerar även vid Medelhavet. Bryssel är inte längre Europas huvudstad, utan det är numera Wien med tyskarnas goda minne.
Britterna har lämnat EU som döpts om till EFS, Europeiska Finansieringsbyrån. Länderna inom EFS levererar en stadig ström av pengar till Grekland, Spanien, Portugal och Italien. I Sverige betyder EFS Evangeliska fosterlands Stiftelsen eller den Europeiska fackliga samorganisationen.

Den Europeiska Finansieringsbyrån omfattar 2021 29 medlemsländer sedan de sex återstående före detta jugoslaviska staterna anslutits sig, Bosnien, Kroatien, Kosovo, Makedonien, och Serbien, samt Flandern och Vallonien sedan Belgien spruckit upp i två delar. Det är det habsburgska imperiet som på något sätt återuppstått som Europas förenta stater.

Inspirerade av Sannfinnländarna i Helsingfors vägrade svenskar och danskar att acceptera det tyska förslaget om en "transfereringsunion" till stöd för länderna i Sydeuropa. De energirika norrmännen föreslog ett nordiskt förbund med fem länder inklusive Island och detta fick gehör.
Läs mer här: 2021: The New Europe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar