tisdag 21 februari 2012

Saltstänk och krutgubbar

En gammal svensk långfilm från 1946.Vi befinner oss i Roslagen omkring 1915. På en av öarna bor bonden och fiskaren Ericsson (Sigurd Wallén) med sin hustru Johanna och Johannas far Isak. Ericsson är skenhelig, snål och smygsupande. Inför församlingen vittnar och domderar han mot “flärd och skörlevnad” och “dans och dryckenskap” men själv unnar han sig vad som helst efter några supar genever. Bara det är gratis.
Sjömannen August Karlsson (John Elfström), är en sjöman som går i land efter lång tid i Amerika (John Elfström). En skärgårdsbon som räds varken Gud eller länsman. Ericsson får en propp mitt på näsan för sin skenhelighet och hyckleri. Han tar väl hand om sin gamle far Isak Karlsson (Ludde Gentzel).
Att läsa Åhlen & Holms “priskurrant” var dagens näthandel. Transporterna ombesörjdes av storväxta ardennerhästar. Där finns mycket humor och bondkomik.
Filmen premiärvisades 28 oktober 1946 i Stockholm. “En mustig, rolig och hjärtlig folklivsskildring” baserad på Albert Engströms skärgårdslivsberättelser och särskilt på hans novell “August Karlssons återkomst”.
Svensk FilmdatabasFilm för alla.
Senaste sedda svenska långfilmer: Kan doktorn komma, om lappmarksdoktorn Einar Wallquist, I mörkaste Småland, med kul avsnitt “Militär på Rönneslätt, “Söder om landsvägen” med Edward Persson, “I dur och skur” Med Alice Babs och Povel Ramel, En melodi om våren, en förvecklingskomedi från 1943 och Resan till dig, en musik komedi med Alice Babs och Sven Lindberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar