måndag 14 september 2009

Det lömska nätet

Är Helen Turstens senaste bok.
Hon är en av 2000-talets ny svenska deckarförfattarinnor. I den åttonde boken om kriminalinspektör Irene Huss, Det lömska nätet, tar Helene Tursten upp det mycket aktuella ämnet nätgrooming. Två tonårsflickor har mördats efter att ha kommit i kontakt med en okänd person via nätet. Samtidigt ska "Cold-case" gruppen reda ut ett flera decennier gammalt brott. Man kan säga att boken har två parallella fall. Det som binder ihop dem är mäns sexualitet, ä ena sidan pedofili och å den andra homosexualitet. I båda fallen blir konsekvenserna fatala med både mord och självmord som följd.
Boken handlar mycket om Irenes relationer till sina arbetskamrater, om intriger, karriärjakt, hets och stress, om hennes man Krister som arbetar på en restaurang och om deras barn Jenny och Katarina. Och om hennes mamma Gerd som faller i badkaret och inte kan resa sig. Hon hamnar på sjukhus med bruten lårbenshals och skador i huvudet. Där dör hon utan att Irene hinner vara närvarande.
Internet är farligt, det är en lömsk hydra som bara växer. "Nätet är ett monster som lever sitt eget liv och växer med svindlande hastighet, bortom alla mänskliga och juridiska lagar och regler".
Boken lockar inte till läsning av mer av samma författare.

Om författaren på Wikipedia, Presentation på Piratförlaget.
Recensioner: Svenska deckarakademin, Deckarhuset och DAST Magazine.
Läs storyn på egen risk här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar