söndag 6 september 2009


Visst är det bra att ha talang om man vill nå framgång men det räcker inte långt alls. Det som krävs är övning och hårt arbete antingen du vill bli en berömd författare, klassisk pianist eller idrottsstjärna. Orden "Övning ger färdighet" är verkligen besannade åtminstone om man får tro vetenskapsjournalisten Malcolm Gladwell (bild) och hans bok "Outliers - The Story of Success". I den samlar han flera undersökningar som visar att myten om naturtalangen som utan vidare bemästrar en konst till perfektion just är - en myt.
Det finns inga genvägar. Vill man bli expert krävs det 10000 timmar arbete och träning. Det motsvarar tre timmar om dagen i tio års tid. och utgör den nedre gränsen för hur mycket man måste träna för att briljera inom sitt område.
Så om man ska tala om talang är är det förmågan att ihärdigt och koncentrerat arbeta hårt och målinriktat för att ständigt förbättra sig.
Bokens hemsida och författarens.
Boken presenteras i DN där Madelaine Levy ser hur den amerikanska drömmen är tillbaka på agendan. Och föreslår kortare lov för svenska skolbarn.
Om detta kan man läsa i Illustrerad Vetenskaps september nummer 2009 "Öva i 10000 timmar".
Gladwell har också skrivit boken "Blink" om den intuitiva intelligensen. Det snabba tänkande som leder till ett första rationellt intryck.
Köp Outliers på Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar