måndag 21 september 2009

Mord i Maj

Detta är den sjunde av de äldre
svenska deckare jag upptäckte att jag hade olästa i min deckarbokhylla vid en genomgång och katalogisering i juni månad, Okända deckare dyker upp i hyllan.
Viveka Starfelt, född i december 1906, död i februari 1976, var en svensk författare och översättare. Hon romandebuterade 1938 med Narkissos. Starfelts romaner utspelar sig i allmänhet i intellektuella, borgerliga kretsar. Ett återkommande motiv i dem är en ung kvinnas psykologiska utveckling från ångestfylld självupptagenhet till större mognad och självkännedom. Se vidare Wikipedia.
Denna mognad uppnådde hon tydligen som pseudonymen Monica Franck. I boken "Mord i maj", 1955, beskriver hon den kvinnliga huvudpersonen, Märta Robson, så här: "Hon var trettiosex år och hade aldrig i sitt liv varit allvarligt sjuk, deprimerad eller ur balans, hade aldrig känt psykisk trötthet, aldrig ett ögonblicks leda inför livet. Hon var verkligen lycklig" (139)
En ung, vacker kvinna, Ingegerd Roslin, hittas skjuten i sin systers lägenhet på Valhallavägen. Hon har flera makar och älskare bakom sig i livet. Hennes sista blev Ivar Wahlgren. Han är också den som hittade liket. Han är mycket orolig för att bli misstänkt. Ivars syster Märta Robson åker därför till Stockholm för att försöka göra vad hon kan för att få mordhistorien uppklarad. Misstänkta är alla som kände till att Ingegerd höll till vid Valhallavägen. Personalgalleriet består av målare, romanförfattare, lyriker, tre vitt skilda människotyper.
Det är en riktig pusseldeckare på 50-tals manér Förebilder är Lord Peter Wimsey, Hercule Poirot och miss Marple. Men pusslet innehåller för många divergenta trådar svåra att följa. Viveka Starfelt är en i raden som tror sig om att kunna skriva kriminalromaner utan att lyckas.
En annan person i Sverige som har läst samma bok som jag i februari i år är mer positiv, "Det här är en typisk, lättsamt skriven och underhållande 50-talsdeckare". Deckarsidorna. Och ger boken 6 poäng, själv kan jag inte sträcka mig längre än till två poäng.
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar