torsdag 10 september 2009

Skyll inte nedbrända skolor på förövarnas "utanförskap"!

I går var justitieministern Beatrice Ask (bild)
i Rosengård. Jag tycker att det är bra att hon gör nedslag i Verkligheten. Att hon besökte ett område med stor risk för våld och attentat vittnar det faktum att hon följdes av tre livvakter, två lokala polismän och flera höga polischefer. Alla Rosengårdsbor var inte positiva till besöket. När en femtonårig pojke fick reda på att der var Sveriges jutitieminister som besökte Rosengård sa han: Var är han? Jag ska mörda honom!" och visade att han hade en pistolkolv innanför byxlinningen.
Jag har läst ett reportage om besöket i Sydsvenskan och det är mycket jag har svårt att tro på eller håller med om. Att de anlagda bränderna ökat i Rosengård och på många andra områden i Sverige menar Beatrice Ask beror på arr ungdomar "känner utanförskap och vill markera närvaro och synlighet". Ja, eller så är det inträdesprov till att komma in i de gängen där de "snabba stålarna" finns, dvs i langarkedjan på narkotikamarknaden. Bränder kan också vara ett sätt att visa företagare och andra vad som händer om de inte betalar vad de krävts på på "beskyddarmarknaden". Bränder som äldre anlagt men som yngre tvingas ta på sig skulden för eftersom dessa ofta inte drabbas av något straff.
En del av problemen kan också lösas, menar Beatrice Ask, av fler ungdomar anställs och erbjuds lön eller att samhället bekostar en högre levnadsstandard för de som begår brott. Detta är svårt att tro på för att inte säga direkt motbjudande. Dessutom måste lönerna vara höga för att konkurrera med den kriminella svarta marknadens vinster.
Artiklar i Sydsvenskan:
Förortsvåldet oroar inte Ask.
Alltid bra när justitieministern kommer hit.
Tidigare artiklar: Inte bara Rosengård, Gamla metoder gör att ungdomsmål tar tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar