torsdag 7 oktober 2010

Dracula


I våras deltog jag i en bokcirkel på Anderslövs bibliotek som hade som tema "nordiska deckare". Den tredje och sista i serien var den danska författaren Elsebeth Egholms bok "Dolda fel och brister". Höstens bokcirkel som hålls på Trelleborgs bibliotek ska handla om "vampyrer". Den första boken är klassikern "Dracula" från 1897, av den irländske författaren Bram Stoker. Boken är baserad på Vlad på historien om en riktig furste som var oerhört grym: Vlad III Dracula, eller Vlad Tepes (Vlad Pålspetsaren)
Det är en tjock bok på över 550 sidor som är oerhört detaljerad. Boken har ett konstlat, omständigt språk. Dracula är skriven som en journalbok med flera röster som turas om att föra berättelsen vidare. Ett syfte kan vara att göra en otrolig berättelse mer trovärdig. De goda är helt otroligt goda, det är en lika stor förvanskning av sanningen som beskrivningen av Drakula. Drakula ger ondskan ett ansikte.
Boken betonar betydelsen av kristendomen som frälsaren från det onda. De kristna symbolerna, korset och oblaten, är vapen som de odöda inte kan motstå. En grupp 1800-talets Ghostbusters drar ut i strid för att rädda för att rädda två besatta kvinnors själar.
Jag är helt nöjd med att ha läst denna bok, det tillhör allmänbildningen.
Ett långt kompendium skrev jag under läsningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar