tisdag 19 oktober 2010

En modern variant på Dracula


Det finns tydligen en ny genre i den litterära världen som handlar om "vampyrer". Det är en sorts människor med specifika egenskaper. De är "odöda", lever kvar efter sin död och kan bara dö på speciella sätt. Ett är att slå en spetsig påle genom hjärtat, en annan att utsättas för solljus. I Bram Stoker's Dracula är de den personifierade ondskan, i John Ajvide Lindqvists debutroman från 2004 mer moderna verk "Låt den rätte komma in" har de "en särskild sjukdom". Gemensamt är att de bara kan leva på färskt människoblod. De har enorma krafter och dödar ofta sina "blodleverantörer" i ren glupskhet. De kan inte gå in i en byggnad eller lokal första gången om de inte "bjudes in". Om de försöker riskerar de att dö.
Oskar är ett mobboffer. Han har lärt sig att finnas i det och talar inte om det för någon. Han träffar en ung, vacker flicka och blir förälskad. Eli, som föddes som pojke, ger honom styrka och han börjar kämpa mot mobbarna. Hon/han är en vampyr som behöver färskt människoblod för att överleva. Hon bor med Håkan Bengtsson som var lärare men blev uppsagd misstänkt för pedofili.
Vampyrer behöver "blodtransfusioner", måste dricka människoblod för att överleva. De borde attackera blodbussen i stället för att döda människor. En enkel, teknisk lösning? Ge blod och rädda vampyrernas offer!
Det är ett nytt exempel på en bok som jag aldrig skulle ha läst om jag inte deltagit i höstens Bokcirkel på Trelleborgs bibliotek under ledning av Linda Boström. Cirkeln har ytterligare en bok på sin lista, vilken är en förborgad hemlighet.
Om boken: Wikipedia,
Recension i Ordfront: En svensk skräckroman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar