onsdag 27 oktober 2010

I denna ljuva sommartid


I denna ljuva sommartid är titeln på Mari Jungstedts femte bok. Den skrevs 2007.
Det är sommar och varmt och svettigt. Vi är åter på Gotland, denna gången på Fårö och Gotska sandön. Två medelålders män mördas båda på sätt som liknar avrättningar.
Det finns många spår som vilseleder Anders Knutas och Karin Jacobsson. Kanske handlar det om illegal arbetskraft från Baltikum som inte får betalt och hotar att hämnas.
Eller är det smuggling via hamnen i Slite med de stora kolbåtarna från Ryssland som levererar kol till cementfabriken. Sprit och amfetamin.
Men det är gamla synder som kommit i dagen. Tre ungdomnar som roar sig på Gotska Sandön, blir berusade och allt gå snett, väldigt snett. Det är tjugo år sedan men inget är glömt.
Vi får en inblick i Karin Jacobssons hemliga bakgrund. Hennes upplevelser i ungdomen kanske gör henne olämplig som polis, särskilt som efterträdare till chefen kommissarie Knutas.
Och så går den romantiska veckotidningsföljetongen vidare bok efter bok mellan frånskilda trebarnsmamman Emma och redaktören Johan. Nu blev det bröllop. Är det Happy End?
Recension: Per Erik Tell i DAST "Bravo Mari!"
Marie Jungstedts tidigare böcker: "Den du inte ser", 2003, "I denna stilla natt", 2004, "Den inre kretsen", 2005 och "Den döende dandyn", 2006.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida om Gotland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar