söndag 17 oktober 2010

Inga förhoppningar på COP-16

Efter 16 år av årliga förhandlingar och klimatmöten står det klart att delegaterna som förbereder sig för det 16:e mötet i FNs regi om klimatförändringar (COP-16) inte tror på några framsteg. Mötet kommer att hållas i Cancún i Mexiko och börjar den 29 november. Chansen till framsteg på det kommande klimatmötet i Cancún är väldigt liten.
I det sista förmötet i Tianjin i Kina rivs beslut som togs i Köpenhamn i december 2009 upp igen, ett tunt dokument kallat Köpenhamnsfördraget.
Stämningen är totalt annorlunda inför årets möte jämfört med för ett år sedan då många trodde att Köpenhamnskonferensen skulle resultera i ett globalt klimatfördrag där de rika länderna skulle förbinda sig att minska sina utsläpp och med pengar och teknik hjälpa de fattiga länderna att hantera klimatförändringens följder. Men Köpenhamnskonferensen blev ett fiasko som ledde till öppen misstro mellan rika och fattiga länder.
Det är omöjligt att inte ifrågasätta om FN är rätt forum för miljö- och klimatfrågor.
För några år sedan talades det vitt och brett om hur bråttom det var att komma överens om radikala åtgärder om man ville rädda planeten. Nu har det gått ett år till och det borde därför var ännu brådare.
Den enda slutsats man kan dra är att antingen är det ett antal galningar som sitter på de ledande politiska posterna i världen eller så finns galningarna i FNs Klimatpanel, IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change som gjort felaktiga prognoser.

Läs artikeln i The New York Times, "Poor Prospects for New Climate Meeting", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar