måndag 7 november 2011

Amerikas inflytande i världen avtar

Denna vecka sammanträder G20-länderna i Cannes. Där möter den förut enda supermakten USA allt hårdare konkurrens från andra stormakter. På vägen dit kan Kinas president Hu Jintao fundera på en vädjan om ett bidrag på tiotals miljarder dollar till Europas stödfond. USAs president Barack Obama däremot har inget att erbjuda. Hans pengar är slut. Ett talande exempel på Amerikas minskande inflytande.
De senaste månaderna kan mycket väl markera tidpunkten när USA avsade sig en del av ansvaret för världens väl och ve. ”Vi har inte längre råd att skriva ut checkar till hela världen och skicka soldater till när och fjärran som vi gjorde förr”. Så säger David J Rorhkopf, som satt i Clintons regering och som nyss kommit med boken ”Running the World”. Han pekar på de enorma kostnaderna för kriget i Irak som USA finansierade nästan på egen hand, medverkade till den statsskuld och det budgetunderskott som nu hindrar USA från att hjälpa Europa i dess ekonomiska kris. Det är inte riskfritt för USA. Kina kommer till exempel att kräva något från Europa som tack för hjälpen, som till exempel att inte längre stötta USA i dess strävan att få Kina att skriva upp sin valuta vilket skulle underlätta den amerikanska exporten.

Läs artikeln i New York Times: ”A Silver Lining to America’s Waning Influence”, eller läs den här, översatt i Tempus nr 44

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar